In de nacht van 1 op 2 oktober is er in de machinekamer een drukventiel gesprongen. Een drukventiel regelt de watertoevoer naar een boiler, de warmwatervoorraad voor alle douches. Het gevolg was dat er ca 60.000 liter water de betreffende ruimte in is gespoten.
De machinekamer bevindt zich op de eerste etage. Hieronder zijn twee gymzalen, grote toestellenberging en alle kleedkamers gelegen.
Terwijl de etage zich vulde met een laag water, zocht datzelfde water de poreuze wanden daaronder op, om zodoende een weg te zoeken naar ondergelegen ruimtes. Vele gymnastiekmaterialen, matten en turntoestellen werden doorweekt met nattigheid. Uiteindelijk bereikte de steeds verder oprukkende watermassa de landingskuil, die hoofdzakelijk gebruikt wordt door Gymnastiek Vereniging Texel. Deze kuil bevat naast honderden schuimblokken ook nog een soort trampoline daaronder.
Sporthalmedewerkers en enkele vrijwilligers van de vereniging zijn het hele weekeind nog bezig geweest om te redden wat er te redden valt.